Blog

De voordelen en nadelen van IT-detachering

Het is een uitdaging om de juiste IT-professionals te vinden op de arbeidsmarkt. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van IT-detachering als oplossing hiervoor.

QISS IT - twee professionals in gesprek - afbeelding bij blogpost over de voordelen en nadelen van IT-detachering
In het IT-vakgebied is de arbeidsmarkt al lang een aanbiedersmarkt. IT-professionals zijn gewild. Ze hebben de werkgevers voor het uitkiezen. Je kunt je als werkgever proberen te onderscheiden, dat vraagt langetermijnvisie. Om op korte termijn de ‘gaten op te vullen’ kan IT-detachering helpen.

IT-detachering als oplossing

IT-detachering helpt organisaties bij HR-uitdagingen. Hoe dit precies werkt? Je huurt een interim professional in via een detacheringsbureau. De professional is niet bij jou in dienst, maar werkt wel voor jouw organisatie. Er zijn verschillende constructies denkbaar en we maken met jou als opdrachtgever afspraken over de duur en voorwaarden van de verhuur. Je kunt IT-detachering inzetten om tijdelijk een vaste medewerker te vervangen of je team blijvend te versterken. IT is up yo you!

De voordelen van IT-detachering

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een ingehuurde professional. En als je een professional van QISS IT inhuurt, is er nog een extra pluspunt. Dit zijn de voordelen van IT-detachering:

1. Flexibiliteit en de ‘flexibele schil’

Een van de grootste voordelen van IT-detachering is de flexibiliteit. Staat er een groot IT-project in de planning? Is de werkdruk te hoog? Of is er een vaste medewerker met verlof? Met IT-detachering huur je gemakkelijk iemand in voor een afgebakende periode. Zo kan het werk doorgaan en haal je de planning. Als je direct versterking nodig hebt kan het héél snel geregeld zijn! Een vervanger vanuit QISS IT is zo up to speed.

2. Ervaring en kwaliteit

Onze IT-professionals werken mee in verschillende teams en organisaties. Daardoor zijn ze snel up and running in een nieuwe opdracht. Ze werken voortdurend aan hun kennis en leren snel Als jij kiest voor IT-detachering huur je dus een IT-professional in die er direct staat. Vanaf het begin.

3. Kennis en opleiding

Kennismanagement is een flinke uitdaging voor IT-afdelingen. Oplossingen worden letterlijk voortdurend vernieuwd. En om de zoveel tijd schudt een nieuwe technologie de boel flink op, zoals ChatGPT. Zorgen dat jouw team al deze innovaties bijhoudt en tegelijkertijd efficiënt blijft werken, kan lastig zijn.
Met IT-detachering word je op dit gebied ontzorgd. IT-professionals van QISS IT behalen actuele certificaten en vanuit QISS IT begeleiden we ze intensief in hun ontwikkeling. Op die manier zijn zij altijd on board bij innovaties en nieuwe technologie.

4. Hulp bij recruitment

Het valt niet mee om de juiste kandidaat op het juiste moment te vinden. De werkgevers staan in de rij, dat is nu de situatie. En de verkeerde medewerker werven is kostbaar. Laat recruitment nou juist dé specialiteit zijn van een detacheringsbureau in de IT. Zo ook bij QISS IT. Wij maken de match. Wij weten waar we op moeten letten. Zo krijg jij de juiste kandidaat voor jouw team.

5. Werkgeversrisico beperken

Laten we eerlijk zijn: een medewerker in dienst nemen brengt ook risico’s met zich mee. Verzuim is kostbaar. En opleiden ook. Als je kiest voor IT-detachering zijn de werkgeversrisico’s zijn voor de dienstverlener. En mocht iemand klaar zijn om door te groeien of vertrekken dan staat mede dankzij onze intensieve begeleiding direct een nieuwe professional klaar.

 

6. Diversiteit op de werkvloer

Bij QISS IT kijken we naar diversiteit. Waarom? Omdat diverser samengestelde teams vernieuwender en veranderingsgezinder zijn. Ze behalen betere resultaten. En omdat medewerkers van zulke teams blijer en tevredener zijn. Daarom werven we professionals met verschillende achtergronden.
Lees hoe wij op Diversity Day aandacht besteedden aan diversiteit op de werkvloer.

7. Intensieve begeleiding

Door drukte en de waan van de dag lukt het niet altijd om elke medewerker aandacht te geven. Is je medewerker tevreden? Is er genoeg ontwikkeling? Vanuit QISS kijken onze talent managers mee. Zij checken regelmatig in en helpen zo de medewerker én jou tevreden te houden.

8. It is up to you

Gaat het jou om de flexibele schil? Om tijdelijke vervanging? Of zoek je blijvende versterking in een specifieke rol? Bij QISS bieden we verschillende oplossingen:
  • Detachering voor tijdelijke inhuur. Voor een project of in een vaste rol in je team.
  • Detavast, waarbij we samen met jou een trainee selecteren en in een periode van 24 maanden voor je klaarstomen tot de professional die je zoekt.
  • Co-sourcing, als je ontzorgd wilt worden en een functie blijvend ingevuld wilt hebben. Ook bij verlof of vertrek van je medewerker.
  • Flexibele inhuur van een IT-student voor een eenmalige klus of vervanging de vakantieperiode. Voor een aantrekkelijk tarief.

Twee IT professionals - afbeelding bij een QISS IT-blogposts over de voordelen en nadelen van IT-detachering

De nadelen van IT-detachering

Zijn er dan alleen maar voordelen aan IT-detachering? Natuurlijk niet. Zoals met vrijwel alles in het leven zijn er twee kanten van de medaille. Dit zijn de belangrijkste nadelen van IT-detachering:

1. Hogere kosten

Het grootste nadeel van IT-detachering vergeleken met een vaste collega zit hem in de kosten. Het is – op korte termijn – duurder om via een IT-detacheerder in te huren dan rechtstreeks. Logisch. Als verhurende partij hebben we te maken met overhead en we investeren in de kwalitatief sterke professionals die jij inhuurt. Daarvoor in ruil ontzorgen we je, blijft de samenstelling van je team flexibel en loop je minder risico. En de keuze voor detachering bespáárt ook kosten. Gedetacheerde professionals staan er namelijk meteen. Je hebt extra zekerheid over je investering. Met andere woorden: jij hebt geen stress om onboarding en opleiding.

2. Betrokkenheid

Een mindere betrokkenheid van de medewerker wordt vaak als nadeel van IT-detachering genoemd. De medewerker ziet het werk misschien maar als tijdelijk. En moet haar of zijn aandacht verdelen tussen werkgever en opdrachtgever. Maar is dit wel zo? Natuurlijk zit een gedetacheerde medewerker minder diep in de organisatie dan iemand in vaste dienst. Maar het is ook onze kracht. Juist hierom leiden we jong talent op, dat elke IT-afdeling een energieboost geeft. Onze professionals zijn enthousiast en fanatiek. Misschien is dat juíst wat jouw afdeling nodig heft. There’s one way to find out!

Vast en tijdelijk gaan vooral goed samen

Kort gezegd: IT-detachering heeft duidelijke voordelen maar ook enkele nadelen. Tijdelijk ingehuurde IT’ers zijn geen vervanging voor een vast team, maar een aanvulling daarop. De vaste medewerkers bewaken de cultuur, weten hoe de hazen lopen en hebben historische kennis. Daarmee zijn zij heel waardevol voor gedetacheerde collega’s. En die frisse en energieke tijdelijke medewerkers? Die houden hun collega’s scherp en de afdeling dynamisch. Zij zorgen dat je de workload aankunt en brengen nieuwe kennis mee, vers van de pers. Eén en één is drie, in dit geval.

Meer weten over IT-detachering?

Neem contact op met Nadine

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.