Blog

IT SERVICE­MANAGER WORDEN ZONDER IT KENNIS?

Hoe word je een IT Servicemanager als je geen IT kennis hebt? Leer in deze blog meer over IT Servicemanagement en hoe je als IT Servicemanager kunt bijdragen in een organisatie.

WAT IS IT SERVICE-MANAGEMENT?

IT Servicemanagement is een verzameling van processen en strategieën waarmee organisaties IT leveren aan hun medewerkers. Het is een proces dat zich blijft ontwikkelen. QISS IT biedt een traineeship waarbij je IT Servicemanagement als track kunt volgen. Wil jij afspraken maken over IT incidenten, wijzigingen en problemen? Leren hoe deze moeten worden opgelost? Is jouw dag gemaakt als alle IT processen in goede banen worden geleid? Dan is het worden van een IT Servicemanager wat voor jou! Jij beheert de werkwijze van de IT afdeling en blijft deze ontwikkelen. Zo kan de hele organisatie hiervan profiteren. Jij zorgt dat medewerkers efficiënt en tevreden aan het werk kunnen met op maat gemaakte IT services en resources.

HOE WERKT IT SERVICE-MANAGEMENT?

IT Servicemanagement is een doorlopend proces om de werkwijze te verbeteren. IT Servicemanagement wordt vaak toegepast met een framework zoals ITIL (Information Technology Infastructure Library). ITIL zijn de best werkwijzes om de de meest efficiënte IT support te leveren. Een IT Servicemanager gaat informatie verzamelen uit incidenten, wijzigingen en problemen. Van deze informatie maakt de IT Servicemanager rapporten. Deze rapporten hoeven niet groot te zijn , maar moeten wel informatie bevatten zoals: gebeuren deze incidenten of aanvragen vaker, zo ja hoe vaak en is het nodig om veranderingen aan te brengen in de werkwijze. Wanneer de IT servicemanager ziet dat er aanpassingen en/of veranderingen de oplossing zijn, worden deze in het rapport meegenomen zodat de werkwijze juist blijft.

WAT IS HET BELANG VAN IT SERVICE-MANAGEMENT VOOR ORGANISATIES?

Het geeft duidelijk weer welke IT services een organisatie nodig heeft. Het duidelijk in kaart brengen van alle IT services zorgt ervoor dat de IT resources zoals laptops, dockingstations, keyboards en muizen efficiënt kunnen worden uitgeleverd en gebruikt. Dit helpt mee aan het behalen van de doelen die de organisatie heeft.
Het zorgt voor een hogere tevredenheid bij medewerkers. Medewerkers hebben bepaalde behoeftes ten aanzien van IT services en resources. De medewerkers hebben behoefte ten aanzien van de IT services en rescources. Deze behoeftes worden vervuld door het verbeteren van de processen. Dit zorgt ervoor dat de tevredenheid van de medewerkers omhoog gaat. Wanneer de tevredenheid bij medewerkers hoger ligt, verbetert dit ook de reputatie van de organisatie.
Het verhoogt de efficiëntie en productiviteit van de afdelingen. Wanneer binnen de organisatie aanvragen, processen en workflows sneller en duidelijker verlopen , verhoogt dit de efficiëntie en productiviteit. Het maakt mogelijk dat afdelingen beter en makkelijker kunnen samenwerken. Medewerkers die pas zijn gestart krijgen direct de juiste resources en services , wat hier ook aan mee draagt.
Het risicomanagement is beter en duidelijker. IT Servicemanagent helpt met het identificeren, managen en verbeteren van risicovolle IT processen . Bijvoorbeeld het zorgen dat iedereen overgaat op een ander besturingssysteem. Dit kan veel risico’s met zich meebrengen als dit niet goed in kaart wordt gebracht. Door te identificeren, managen en verbeteren verkleint de kans op IT gerelateerde problemen en downtime die kostbaar en storend kunnen zijn.

VOLG EEN IT TRAINEESHIP OM IT SERVICEMANAGER TE WORDEN

Wil jij een IT traineeship volgen om IT Servicemanager te worden? Bij QISS IT leiden we je op. Dit kan ook zonder IT ervaring of technische achtergrond! Wanneer je met het IT traineeship start leer je in de bootcampweek de basis. Gedurende de rest van de begin periode ga je jezelf specialiseren en certificaten behalen om aan de slag te kunnen als IT Servicemanager.

Meer over ons IT traineeship