QISS & Tell

Aan het werk als IT'er

STARTEN IN DE IT ZONDER DIPLOMA EN ERVARING, HOE SPANNEND IS DAT. TOCH HEB IK DE SPRONG GEWAAGD EN NU BEN IK NA DANKZIJ QISS IT EEN IT PROFESSIONAL!

IT Trainee aan het werk achter de laptop tijdens de IT traineeship bij QISS IT

Door IT professional Stella

Het traineeship bestaat uit een combinatie van leren en werken. Zo doe je direct ervaring op in de praktijk wat het leuk en leerzaam maakt. Wanneer je start bij QISS-IT start je met de bootcamp; een trainingsweek waar de kennismaking met de ICT centraal staat. Zo werden we klaargestoomd om te starten als IT’er middels diverse trainingen in het IT vakgebied en communicatieve vaardigheden. Na deze bootcamp was ik klaar om aan mijn eerste werkervaring als IT’er te starten. Bij QISS IT gaat dat via detachering. Je werkt dan tijdelijk (bijvoorbeeld zes maanden) bij een opdrachtgever, op de IT-afdeling. Dit geeft je de kans om een kijkje te nemen in verschillende keukens en te ontdekken wat bij jou past. Ik vond het spannend en was nieuwsgierig naar wat mij te wachten zou staan, welke werkzaamheden ik zou gaan doen en bij welke organisatie ik zou starten. Op een dag kreeg ik het telefoontje van de accountmanager: er was een match en snel daarna mocht ik al starten bij een regionaal opleidingsinstituut.

DE EERSTE MATCH

Op afgesproken locatie ontmoette ik Henk en Anouk. Henk was aanwezig voor de uitgifte van de devices. Anouk was ook startende trainee. Het was prettig dat ik samen met haar aan de slag kon, zo stonden we er niet alleen voor.

De eerste werkdag was intensief. Aan de hand van een handleiding werd de opdracht toegelicht die ons te wachten stond. De komende negen weken moesten wij ervoor gaan zorgen dat de re-direction naar de OneDrive goed voorliep bij iets meer dan 400 medewerkers. Zonder de juiste mappenstructuur zou dit anders problemen gaan opleveren. Medewerkers konden mogelijk bestanden kwijtraken. Mijn eerste opdracht betrof een project wat van groot belang was op meerdere vlakken.

EEN FLITSENDE START

Het klonk allemaal ingewikkeld. Binnen vier uur werden wij ingewerkt en de volgende dag mochten wij thuis van start. Gelukkig werden we aan diverse groepen toegevoegd waar we vragen konden stellen. Hier hebben we, zeker in het begin, veel gebruik van gemaakt.

‘We gingen flitsend van start en de eerste afspraken werden binnen no-time gemaakt.’

Hoe ziet zo’n eerste werkweek eruit? Anouk en ik begonnen met het inplannen van afspraken met eindgebruikers. Zo verzamelden wij informatie om de mappenstructuur in MS Teams aan te passen. We gingen flitsend van start en de eerste afspraken werden binnen no-time gemaakt.

Voordat ik een van de eindgebruikers sprak, stuurde ik vaak een berichtje naar Anouk. Ook achteraf bespraken wij vaak welke punten naar voren kwamen en hoe wij dit hadden opgelost. Zo waren we non-stop met elkaar in contact en leerden wij ook in een rap tempo van elkaar.

OEFENING BAART KUNST

Nadat de eerste afspraken achter de rug waren, ging het steeds makkelijker. Oefening baart tenslotte kunst. De eerste dagen spraken wij twee tot vier personen, maar al snel haalden wij de tien tot vijftien personen per dag. Hetgeen waar ik aan het begin van het project onzeker over was, ging aan het einde heel makkelijk.

WAT WAREN MIJN LEARNINGS TIJDENS MIJN EERSTE DETACHERINGSOPDRACHT?

Blijf vragen stellen! Dit heb ik veel gedaan, om uiteindelijk zelf problemen te kunnen oplossen. Ik richtte het project zo in dat ik in controle was over de processen, handelingen en uitkomsten. Ik had enkel de juiste input nodig. Anouk en ik hadden erg veel geluk dat we hier de ruimte en mogelijkheden voor kregen. Zo pakten wij onze dit project met beide handen aan en kregen wij de kans om optimaal kennis op te doen, als echte IT’ers.

Neem gerust contact op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.