Nieuws

Diversity Day: hoe staat jouw IT-afdeling ervoor?

Is jouw IT-afdeling qua medewerkers een afspiegeling van de rest van de organisatie? Of is deze minder of juist meer divers? Bij QISS IT staan we elk jaar stil bij Diversity Day. In dit blog ter gelegenheid van Diversity Day 2023 bespreken we hoe diversiteit een IT-team sterker maakt.

Medewerkers van QISS IT tijdens een bedrijfsuitje

IT-functies zijn bij uitstek functies waarbij vakinhoudelijke skills van oudsher meer worden gewaardeerd dan soft skills. Kan een medewerker programmeertaal X? Weet hij of zij hoe softwarepakket Y werkt? En is er ervaring met framework Z?

Vaak blijft het beperkt tot die vragen. Dit is inmiddels wel een gepasseerd station. Op de IT-afdeling ontstaan steeds meer functies die weinig meer met de harde kant van IT te maken hebben. En met die ontwikkeling verandert het IT-team natuurlijk mee. Staar je dus niet blind op checklists en matrixen maar kijk verder dan dat!

Diversiteit is meer dan achtergrond alleen

Diversiteit is natuurlijk een containerbegrip. Je denkt misschien meteen aan de man-vrouwverdeling of verschillende culturele achtergronden in een team. Maar diversiteit is veel meer dan dat. Een aantal voorbeelden:

Technische skills of technisch talent

Natuurlijk zijn skills op het gebied van techniek en technologie nog steeds erg belangrijk. Maar de technologie ontwikkelt zich steeds verder. Zo bekeken is niet huidige niveau of de huidige werkervaring het belangrijkst. Zeker net zo belangrijk is een agile mindset. Of iemand leergierig en gedreven is.

Bij QISS vinden we juist dát belangrijk. Want we hebben gezien dat onze specialisten zich heel snel ontwikkelen als ze de juiste mindset hebben. We stimuleren hen om certificaten te halen en motiveren door ze met game based assessments.

De communicatieve kant van IT

Bij QISS IT trainen we onze professionals communicatief vaardig te zijn en zo de brug te vormen tussen business en IT-afdeling. Voor bijvoorbeeld een servicdeskmedewerker of functioneel applicatiebeheerder zijn people skills minstens zo belangrijk als technische bagage.

Mannen, vrouwen en meer

Het beeld dat veel mensen hebben van de IT-afdeling… is helaas nog vaak gebaseerd op vooroordelen. Je kent het wel: mannen in hoodies die liever niet te veel de interactie met anderen opzoeken. Gelukkig is dit beeld achterhaald. En dat is maar goed ook, want de klant of eindgebruiker is ook 50 procent vrouw.

Mannen en vrouwen communiceren nu eenmaal anders en stellen ook andere vragen. Uitgaande van ieders specifieke kracht zorgt dit voor een andere wijze van communicatie binnen de afdeling. Zorg daarnaast ook dat je rekening houdt met hen die zich niet identificeren als man óf vrouw. Zowel de eindgebruiker als jouw potentiële teamlid. Iedereen is uniek.

Jong en oud

Hoewel development teams vaak wat jonger zijn, is er ook een generatie IT’ers van het eerste uur die de pensioenleeftijd nadert. Met hun ervaring en kennis zijn deze medewerkers essentieel. Zij brengen stabiliteit en kennen de geschiedenis van de afdeling en organisatie. Maar als een team qua leeftijd niet in balans is, kan dat ook leiden tot tunnelvisie. Oudere professionals zijn misschien minder bereid te veranderen en niet op de hoogte van de meest actuele kennis of certificeringen. En laat ontwikkeling en verandering nou de enige constante zijn in de IT. Een mix tussen jong en oud werkt het best.

Introvert of extravert? Georganiseerd of creatief?

Nog zo’n vooroordeel over IT’ers: ze zijn introvert of zelfs verlegen. En hier zat vroeger misschien wel een kern van waarheid in. Bij QISS focussen we bij het werven van professionals sterk op de soft skills en zorgen we dat onze specialisten in dit opzicht een aanvulling zijn bij hun opdrachtgever. Door middel van game based assessments en persoonlijkheidstests. Wij weten precies wie de planmatige aanpakker is, wie de denker met een visie en wie leven in de brouwerij brengt.

Weet jij aan wat voor karakter jouw team behoefte heeft? Is dat betere samenwerking? Meer daadkracht? Of toch creativiteit? Vraag eens aan Regiomanager Nadine welke QISSer in jouw team past!

Stuur Nadine een e-mail

Waarom Diversity Day en diversiteitsbeleid?

Diversiteit is dus meer dan huidskleur en geslacht. Een afdeling of team écht divers en inclusief maken gaat dus over meerdere factoren. Maar waarom willen we dat eigenlijk, meer diversiteit? Waarom is Diversity Day een ding? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de werkvloer een afspiegeling te laten zijn van onze maatschappij. En helaas is dat nog steeds iets om aan te werken. Maar diversiteit is óók een kwaliteit! Organisaties of teams die streven naar diversiteit:

  • Benutten de gehele arbeidsmarkt, in plaats van alleen een klein deel.
  • Zijn vernieuwender en meer bereid om verandering te omarmen.
  • Hebben blijere en tevredener medewerkers die meer openstaan voor verandering.
  • Kennen hun doelgroepen en de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt beter en dragen daardoor bij aan inclusievere IT-oplossingen.

Diversity Day 2023

Diversity day 2023: hoe QISS IT hier aandacht aan besteedt

Bij QISS werken we al jaren naar diversiteit en inclusiviteit toe. Onze pool van medewerkers is uniek in achtergrond, opleiding en daardoor heel divers, zeker voor IT-begrippen. Het leuke is: onze gedetacheerde professionals maken de teams en afdelingen waar zij werken inclusiever en daarmee sterker.

Zo draagt QISS IT bij aan het diversiteitsbeleid van onze opdrachtgevers. En daar zijn we trots op! Om dat te vieren, zetten we al onze medewerkers op Diversity Day 2023 even extra in het zonnetje:

View this post on Instagram

A post shared by QISS IT (@qiss_it)

 

Neem contact op met Nadine.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.