Blog

Aanpak voor het IT-personeelstekort

Het tekort aan IT-personeel is een toenemend probleem voor overheden en bedrijven. Bij QISS IT zien we vooral mogelijkheden. Lees snel verder.

Odette Commercieel Directeur van QISS zit op een bank

In een tijdperk waarin technologische vooruitgang een steeds prominentere rol speelt, staat de overheid voor de uitdaging om gelijke tred te houden met de snel evoluerende digitale wereld. De krapte aan IT-personeel vormt een van de grootste obstakels op deze weg naar vooruitgang. Bij QISS IT vinden we het belangrijk een bijdrage te leveren aan de oplossing voor dit maatschappelijk probleem en zien we vooral mogelijkheden.

“Mensen op de werkvloer hebben een acuut probleem met het invullen van IT-rollen. Maar om dit op te lossen is het belangrijk om vooruit te werken. Je moet aan de toekomst werken om het heden in te vullen en als opdrachtgever kritisch kijken naar je vraag.”

– Odette Vincent, Commercieel Manager bij QISS IT

Naast het aansturen van het commerciële team adviseert Odette organisaties over bedrijfsontwikkeling en innovatiestrategieën. Met regelmaat neemt ze deel aan diverse initiatieven om de visie van QISS IT te delen. Zo nam ze ook deel aan de Staatsprint digitale overheid voor betere dienstverlening waar ze die visie samen met een team omzette in een winnend concept.

 

Een nieuw perspectief op IT-personeelstekort

“Wat als we ons perspectief verschuiven van het vergroten van de talentenpool naar het efficiënter benutten van bestaande middelen?” was de benadering van het team. Daar introduceerden ze het concept genaamd “Kees”.

Kees is geen persoon, maar eerder een nieuwe benadering. Een systeem dat de overheid ondersteunt bij het vinden van de juiste mensen met de juiste kennis op het juiste moment. Kees vertegenwoordigt dus niet alleen een verandering in processen, maar ook in mindset. Het doorbreekt traditionele structuren en moedigt een cultuur van samenwerking en innovatie aan. Met Kees aan boord zal de overheid niet alleen efficiënter werken, maar ook slimmer.

Hoe werkt Kees?

  • Monitoring en strategie: Kees biedt een dashboard dat in één oogopslag inzicht geeft in de huidige personele capaciteit en de behoeften voor de komende vijf jaar. Zo kan de overheid proactief plannen en anticiperen op toekomstige uitdagingen.
  • Technologische toepassingen: Denk aan het slim inzetten van gamification om talent aan te trekken en te behouden. Door innovatieve benaderingen te omarmen, wordt het wervingsproces niet alleen effectiever, maar ook aantrekkelijker voor potentiële kandidaten.
  • HR-toepassingen: Kees biedt praktische templates voor strategische personeelsplanning, waardoor organisaties in staat zijn om op een gestructureerde en doelgerichte manier hun personeelsbestand te managen en te ontwikkelen.
  • Kennis- en expertisedeling: Met Kees worden grenzen doorbroken en kennis gedeeld. Jaarlijkse evenementen zoals hackathons stimuleren innovatie en bieden een platform voor het delen van best practices en ideeën.

Een toekomst zonder IT-personeelstekort

Het is tijd om de volgende stap te zetten naar een toekomst waarin het tekort aan IT-personeel geen belemmering meer vormt, maar eerder een kans voor groei en vooruitgang.

Wil jij ook sparren over innovatieve concepten om het tekort aan IT-personeel aan te pakken voor jouw organisatie?

Neem contact met mij op.

Naam(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

QISS IT Odette Vincent Commercieel Manager
Commercieel Manager

Odette Vincent