Blog

Verander je wachtwoorden dag!

Online privacy is belangrijk. Het is dan ook een goed idee om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Hieronder vind je 3 tips voor een goed wachtwoord.

Het idee achter Verander-je-wachtwoord-dag is dat iedereen zijn of haar wachtwoord overal gaat veranderen. Als we dat allemaal ieder jaar doen, wordt de online wereld weer net een stukje veiliger.

1. KIES EEN WACHTWOORD DAT ANDEREN NIET KUNNEN RADEN

De meest gebruikte wachtwoorden in Nederland zijn ‘123456’, ‘qwerty’ en ‘123456789’. Ook favoriet zijn de geboortedatum en de naam van partner, kind of huisdier. Allemaal eenvoudig te raden dus. Voor een goed wachtwoord zul je creatiever moeten zijn. Denk aan een regel uit een van je favoriete liedjes, boeken of films. Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee: bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Lijkt een enorm gedoe, maar je bent binnen de kortste keren gewend aan je nieuwe, sterke wachtwoord en het is oneindig veel veiliger dan ‘wachtwoord’ of ‘welkom’. Ja, ook die staan in de top 10.

2. VERANDER JE WACHTWOORD MINIMAAL EENS IN HET HALF JAAR

Wanneer iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of je Instagram-account kunnen komen.

3. GEBRUIK EEN WACHTWOORDMANAGER

Wachtwoordmanagers zijn geen mensen die de hele dag de wachtwoorden van collega’s bijhouden, maar programma’s die wachtwoorden bewaren in een voor jou veilige digitale kluis. Zo kun je probleemloos lange en moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken voor al je accounts. Wachtwoordmanagers kunnen ook inloggegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten, bijvoorbeeld telefoon en laptop. Zelfs tussen verschillende besturingssystemen, zoals iOS, Android en Windows. Zo heb je je wachtwoorden altijd bij de hand.
Er zijn natuurlijk vele aanbieders van zulke wachtwoordmanagers. Kijk hier voor een lijst van passwordmanagers (gratis en betaalde versies) en kies welke passwordmanager voor jou het meest optimaal is.

Succes!

MEER WETEN OVER DE IT?

NEEM CONTACT MET ONS OP

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.