Blog

De opties in de IT zijn oneindig

De IT-wereld is ontzettend veelzijdig. In alle sectoren is vraag naar leergierige en gedreven IT’ers. Maar welke IT-beroepen zijn er? En wat kun je ermee?

QISS IT kantoor

IT is een branche die is gericht op ontwikkeling en innovatie. Technologie staat geen seconde stil en er is altijd ruimte om te leren en ontdekken. Binnen de IT-wereld kun je makkelijk een nieuwe functie en daarmee een nieuwe uitdaging aangaan. Welke functies? We geven je een aantal voorbeelden van beroepen. Hierbij maken we onderscheid tussen IT-beroepen waarbij je programmeert en niet programmeert.

IT-beroepen waarbij je programmeert zijn:

Java programmeur: Als Java programmeur beheers je een van de meest gebruikte programmeertalen. Veel mobiele telefoons draaien op Java en internetbankieren doe je meestal met behulp van Java.

JavaScript ontwikkelaar: JavaScript is een andere taal dan Java. JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina’s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Dit zijn de zichtbare delen voor de gebruiker. Daarom worden JavaScript developers vaak ook front-end (zichtbaar voor de gebruiker).

C# developer: De programmeertaal C# is ontwikkeld door Microsoft. Veel systemen draaien op Microsoft-software waardoor de vraag naar C# programmeurs heel groot is.

PHP programmeur: PHP wordt gezien als een van de makkelijker talen. PHP is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet. Als PHP programmeur word je vooral ingezet voor het maken van webapplicaties, zoals blogs, online fora en contentmanagementsystemen.

.NET developer: Een .NET developer zorgt er eigenlijk voor dat programma’s die in verschillende talen zijn geschreven met elkaar kunnen communiceren.

App developer: Met een App developer wordt vaak iemand bedoeld die applicaties maakt voor mobiele telefoons. Daarbij zijn er twee talen: iOS voor de software van Apple en Android voor overige devices.

Webdesigner: Een webdesigner houdt zich bezig met de voorkant van een website of app.

Backend developer: De backend developer is de programmeur die zich bezighoudt met de software waardoor websites kunnen functioneren. Meestal is dit software voor servers. Een backend developer houdt zich letterlijk bezig met de achterkant van een website en gebruikt daarvoor talen als Java, C#, Phyton, PHP of SQL.

Front-end developer: Een front-end developer houdt zich bezig met de voorkant van een website en gebruikt hiervoor talen als Javascript, HTML en CSS.

Fullstack developer: Een fullstack developer is een front-end en backend developer in één. Deze programmeur maakt dus software voor servers (backend) en voor browsers (front-end)

IT-beroepen waarbij je niet programmeert:

IT-manager: een IT-manager is binnen de organisatie of een organisatieonderdeel verantwoordelijk voor het plannen, aansturen of coördineren van IT activiteiten en stuurt IT-mensen als programmeurs aan.

IT-projectmanager: binnen de IT wordt er vaak gewerkt met projecten. Een IT-projectmanager heeft genoeg verstand projectmatig op het gebied van IT te leiden en succesvol te voltooien.

IT-consultant: Als IT-consultant ondersteun en adviseer je bedrijven en organisaties op het gebied van IT en informatica.

Netwerk engineer: Een website heeft ergens een server staan waarop deze website draait. Deze server staat, vaak met duizenden andere servers, in een zogenaamde serverruimte. Een netwerk engineer zorgt er bijvoorbeeld voor dat een serverruimte gerealiseerd en onderhouden wordt.

Systeembeheerder: Een systeembeheerder zorgt er eigenlijk voor dat werknemers bij een organisatie zonder problemen met hun computer of software kunnen werken.

Data scientist: Een data scientist is eigenlijk een statisticus die gebruik maakt van software en programma’s om grote hoeveelheden data te ontsluiten en te analyseren. Veel data scientists kunnen zelf programmeren maar dat is niet per se nodig.

Servicedeskmedewerker IT: Als je wifi het niet meer doet of je problemen hebt met de installatie van een TV, bel je het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is en krijg je een servicedeskmedewerker IT aan de lijn. Sommige servicedeskmedewerkers helpen ook thuis of op kantoor met problemen rondom installatie en communicatie.

Functionaris gegevensbescherming: Dankzij de komst van internet is privacy en de bescherming daarvan steeds belangrijker geworden. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een functionaris gegevensbescherming die controleert dat bedrijven zich aan (nieuwe) privacyregels houden.

Scrum master: Een scrum master is geen leidinggevende of projectleider. Een scrum master is eigenlijk een ander woord voor een coach. Maar dan wel een coach voor in de IT-branche. Een scrum master probeert met een team in een relatief korte tijd een softwareproduct op te leveren.

Wil jij ook in de IT werken? Kickstart je carrière in de met een IT traineeship.

Lees meer over ons IT traineeship

OOK WERKEN IN DE IT?

NEEM CONTACT MET ONS OP

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.