Nieuws

De IT trends van dit moment.

Welke trends kun je dit jaar verwachten?

IT staat nooit stil. Door de veelzijdigheid en het alsmaar blijven ontwikkelen van de IT is het belangrijk als organisatie om IT trends goed in de gaten te houden. Deze trends helpen de organisatie namelijk om te verbeteren en te groeien. Wanneer je als organisatie achterblijft en niet inspeelt op deze trends kan dat problemen en ontevredenheid opleveren binnen de organisatie. Om organisaties te kunnen helpen zetten we de belangrijkste trends van dit moment op een rijtje.

Adaptive wordt nog beter

Adaptive AI is het beste te omschrijven als slimme kunstmatige intelligentie. Zie het als een chatbot die niet alleen de best mogelijke antwoorden geeft, maar deze ook per gebruiker aanpast. Niet alle vragen kunnen door een chatbot worden afgehandeld. Alleen geeft het de medewerker die de vraag oppakt alle nodige informatie. Chatbots worden veel slimmer, en daarom vind niemand het meer erg om met een chatbot te chatten. De bot geeft zo alvast alle informatie aan de medewerker. Scheelt veel tijd! Bedrijven die een chatbot hebben of gaan inzetten kunnen beter inspelen op de vraag van de gebruiker, dit maakt het persoonlijker en zorgt voor een goede band. Bij personeelstekort kan een chatbot de meest voorkomende vragen al oppakken, zodat medewerkers alleen bezig zijn met de vragen die echte menselijke kennis nodig hebben.

Metaverse wordt steeds belangrijker

Een metaverse is te vergelijken met een ervaring met een VR-bril. Maar in plaats van alleen een kijkje te nemen zoals het geval is met een VR-bril , is een metaverse een daadwerkelijke wereld. Een metaverse maakt gebruik van augmented reality en virtual reality om deze wereld te maken. Om de metaverse te kunnen betreden en te verkennen maak je een persoonlijke avatar. Daarna kan je verbinding zoeken met andere mensen van over de hele wereld . Een voorbeeld hiervan is Decentraland, een virtuele wereld waar alles in handen ligt van de gebruikers. Je kan hier stukken land kopen, bebouwen, bewandelen en verkopen zonder limiet . De verwachting is dat deze metaverses in 2023 nog meer gaan groeien. Niet alleen een concept als Decentraland, maar ook in de zorg, het onderwijs en zelfs in de modewereld.

Cybercriminaliteit blijft toenemen

Termen zoals phishing, datalekken, hacking kwamen het afgelopen jaar vaak voorbij en wordt helaas niet minder. Data- en cybersecurity blijft een hoge prioriteit voor bedrijven en maken IT’ers binnen een organisatie onmisbaar!

Bedrijven die zich niet online beveiligen krijgen met securityproblemen te maken, die grote gevolgen hebben op bijvoorbeeld zoals imagoschade, dinanciële schade maar ook inbreuk op bedrijfsgegevens en zelf persoonsgegevens van de werkgevers en werknemers. Het optimaliseren van de beveiliging binnen de IT-omgevingen wordt dus alleen maar belangrijker.

Toch is het alleen beveiligen van een IT-omgeving niet voldoende. Maar liefst 70% procent van alle incidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Soms wordt dit veroorzaakt door onoplettendheid. Maar in de meeste gevallen zijn medewerkers onvoldoende getraind om incidenten te voorkomen.

De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen erg groot zijn. Hiervoor kunnen bedrijven dus nu ook een cyberverzekering afsluiten. Deze beschermt een bedrijf tegen alle vormen van cybercrime. Eén van de vereisten voor deze cyberverzekering is vaak dat er bedrijfsbreed een bewustwordingsprogramma op het gebied van security awareness moet worden gehouden en de toegang tot systemen verloopt via Multi Factor Authenticatie (MFA).

Werken in de cloud is hot!

Onze werkplek verschuift van ons bureau richting de cloud en hybride werken. We gebruiken steeds vaker de cloud met webapplicaties in plaats van de desktop. Een webapplicatie vergemakkelijkt bedrijfsprocessen, vergroot de toegankelijkheid, is veilig, bespaart veel kosten en is via de telefoon, iPad of desktop gemakkelijk en snel beschikbaar. Om deze redenen kiezen bedrijven er steeds vaker voor om hun ICT omgeving om te zetten naar de cloud.

IT’ers blijven schaars

Om te zorgen dat organisaties kunnen blijven innoveren , is het nodig om goed IT personeel te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat organisaties kunnen blijven groeien en veranderen. Dit kan door te werken aan nieuwe applicaties maar ook door meer hybride, dus meer in de cloud, te gaan werken. Niet alleen dit jaar maar ook in 2023 is er een tekort aan IT personeel met de juiste kwalificaties. Er zijn ruim 20.000 technologische vacatures die hierdoor niet gevuld kunnen worden. Dit betekent dat veel organisaties IT zullen moeten uitbesteden . Dit kan bijvoorbeeld door IT trainees of professionals van QISS IT in te schakelen om de IT afdeling tot een hoger niveau te tillen. QISS IT leidt young professionals op voor een succesvolle carrière in de IT met een werk-leertraject.

Meer oplossingen voor opdrachtgevers